Hindustani
Aktorzy z Bollywood przyłączają się do akcji bojkotu Malediwów #BoycottMaldives
W obliczu rosnących napięć między Indiami, a Malediwami w następstwie kontrowersyjnego tweeta ministra Malediwów w sprawie wysp Lakshadweep wybitne indyjskie osobistości za pośrednictwem mediów społecznościowych wyrażają swoją solidarność z archipelagiem i zachęcają współobywateli do odkrywania piękna wysp.
Spór dyplomatyczny wybuchł, gdy minister Malediwów oskarżył Indie o obranie za cel tego kraju i stwierdził, że Indie stoją przed wyzwaniami w zakresie konkurowania z Malediwami w turystyce plażowej. W odpowiedzi indyjskie gwiazdy wystąpiły, aby bronić sprawy Lakshadweep i pokazać różnorodne i urzekające piękno wysp indyjskich.
Bollywood protestuje przeciwko Malediwom
Gwiazda Bollywoodu Akshay Kumar udał się do X, aby wyrazić swoje zdziwienie obraźliwymi komentarzami niektórych osobistości publicznych z Malediwów.
„Natknąłem się na komentarze prominentnych osobistości publicznych z Malediwów, które zawierały nienawistne i rasistowskie uwagi na temat Hindusów. Dziwię się, że robią to w kraju, który wysyła do nich największą liczbę turystów. Jesteśmy dobrzy dla naszych sąsiadów, ale dlaczego mamy tolerować tak niesprowokowaną nienawiść? Odwiedziłem Malediwy wiele razy i zawsze je chwaliłem, ale przede wszystkim godność. Zdecydujmy się #OdkrywaćWyspyIndyjskie i wspierajmy własną turystykę” – napisał Kumar w serwisie X.
John Abraham, inny popularny aktor, pochwalił gościnność i życie morskie w Lakshadweep.
„Dzięki niesamowitej indyjskiej gościnności, pomysł „Atithi Devo Bhava” i rozległemu życiu morskiemu do odkrycia. Lakshwadeep to miejsce, do którego warto się udać” – napisał.
Shraddha Kapoor wyraziła chęć odkrycia dziewiczych plaż i wybrzeży Lakshadweep.
„Wszystkie te obrazy i memy sprawiają, że jestem teraz super FOMO (strach przed przegapieniem). Lakshadweep ma tak dziewicze plaże i wybrzeża, kwitnącą lokalną kulturę, jestem o krok od rezerwacji impulsowego chhutti (wakacje)"
W tym roku dlaczego nie #ExploreIndianIslands” – napisała w X.
Legenda krykieta Sachin Tendulkar również przyłączył się do kampanii, wspominając swoje niedawne doświadczenia w Sindhudurg w Maharasztrze.
„Ponad 250 dni minęło, odkąd spędziliśmy je z okazji moich 50tych urodzin w Sindhudurg! Nadmorskie miasteczko oferowało wszystko, czego chcieliśmy, a nawet więcej. Wspaniałe lokalizacje w połączeniu ze wspaniałą gościnnością pozostawiły po sobie skarbnicę wspomnień. Indie są obdarzone pięknymi wybrzeżami i dziewiczymi wyspami. Dzięki naszej filozofii „Atithi Devo Bhava” mamy tak wiele do odkrycia i tak wiele wspomnień, które czekają na stworzenie” – napisał Tendulkar.
Napięcie dyplomatyczne między Indiami, a Malediwami wzrosło w ostatnich miesiącach, szczególnie po objęciu urzędu przez prezydenta Mohameda Muizzu w listopadzie ubiegłego roku. Nowy prezydent zasygnalizował zmianę w polityce zagranicznej, sygnalizując zacieśnienie więzi z Chinami i odejście od dotychczasowego podejścia „Najpierw Indie”.