Hindustani
SRK nie pobrał ani grosza za swój występ gościnny w "Rocketry" R Madhavana
Film "Rocketry: The Nambi Effect" z R Madhavanem w roli głównej miał premierę 19 maja na 75. Festiwalu Filmowym w Cannes. W wersji hindi Shah Rukh Khan wciela się w gospodarza czatu, który przeprowadza wywiad z postacią Madhavana. Z drugiej strony aktor Suriya gra tę samą postać w remake'u Telugu.
R Madhavan ujawnił niedawno podczas imprezy marketingowej, że ani Shah Rukh, ani Suriya nie otrzymali zapłaty za swoje role w filmie. Cytowany przez agencję informacyjną ANI, R Madhavan powiedział:
„Wspomniałem o Rocketry Shah Rukh Khan Sahabowi (sir), kiedy pracowałem z nim w Zero… doskonale pamiętał, podczas jednego ze swoich urodzin zapytał mnie o status filmu i wyraził chęć bycia częścią filmu. „Mujhe tło mein koi bhi role chalega main to film ka hissa hona chahta hu (jestem gotowy zagrać każdą rolę w tle, chcę być częścią tego filmu), powiedział mi Khan Sahab. Myślałem, że żartuje. Dwa dni później moja żona Sarita poprosiła mnie, abym podziękował Khan Sahabowi za jego miłe słowa. Wysłałem wiadomość do menedżera Khana sahaba, prosząc ją o przekazanie mu mojej wdzięczności i natychmiast otrzymałem wiadomość od menedżera, w której powiedział: „Khan sahab date puch rahe hai shoot ki (sir Khan pyta o daty zdjęć)”. …i tak stał się częścią naszego filmu.”
Dodał również:
„Oboje (Shah Rukh i Suriya) nie pobrali ani grosza za swoją pracę w filmie. Nie pobierali żadnych opłat za przyczepy, kostiumy i asystentów. W rzeczywistości Suriya poleciał kręcić do Bombaju ze swoją załogą za własne pieniądze. Nie pobierał opłat za loty ani za translatora dialogów, który przetłumaczył jego kwestie na język tamilski”.
"The Nambi Effect" opiera się na życiu Nambi Narayana, byłego naukowca i inżyniera lotnictwa z Indyjskiej Organizacji Badań Kosmicznych (ISRO) (Indyjska Organizacja Badań Kosmicznych). Został oskarżony o szpiegostwo. R Madhavan, który gra również tytułową główną rolę, napisał, wyprodukował i wyreżyserował film. Dni Narayana jako doktoranta na Uniwersytecie Princeton są opisane w historii, zanim przeszedł do pracy jako naukowiec i postawiono mu fałszywe oskarżenia o szpiegostwo.
"Rocketry" zostanie wydane w następujących językach: hindi, tamilskim, telugu, kannada, malajalam i angielskim. Został nakręcony w Indiach, Francji, Kanadzie, Gruzji i Serbii w języku tamilskim, hindi i angielskim jednocześnie w różnych lokalizacjach. Film ukaże się 1 lipca 2022 roku.