Zapewne niektórzy już potrafią posługiwać się dewanagari chociaż trochę, ale na 100% są też tacy, którzy nie potrafią napisać ani słowa tym pismem, dlatego powstał ten wątek. Post jest notatką z książki Hindi nie gryzie!, którą można łatwo nabyć w prawie każdej księgarni, ale może ktoś nie posiada obecnie gotówki by ją zakupić. Mam nadzieję, że przydadzą się Wam informacje które tu napisałam. Sama się uczę pisać w dewanagari więc gdyby ktoś mądrzejszy ode mnie znalazł tutaj jakiś błąd proszę o poprawienie mnie
W razie niejasności proszę śmiało pytać.
..::PRZED ROZPOCZĘCIEM::..
*Hindi należy do języków indoaryjskich - grupy kilkuset spokrewnionych ze sobą języków wywodzących się z rejonów Indii i południowo-zachodniej Azji. Należą one do indoeuropejskiej rodziny językowej, podobnie jak większość języków nowożytnej Europy - w tym polski.
*pismo dewanagari składa się z 44 znaków samogłoskowych i spółgłoskowych oraz ligatur (połączeń znaków spółgłoskowych tworzących nowy znak)
ṇa to spółgłoska nosowa tylnojęzykowa ,,na'' - wymawiamy ją, dotykając podniebienia tylną częścią języka!
ZASADY ODCZYTYWANIA TRANSKRYPCJI
(zapis transkrypcji, wymowa)
Samogłoski:
a a
ā a
i i
ī i
u u
ū u
ŗ ri
e e
ai ai
o o
au au
Spółgłoski:
ka ka
kha kha
ga ga
ṅa na
ca ća
cha ćha
ja dźa
jha dźha
ña ńa
ṭa ta
ṭha tha
ḍa da
ḍha dha
ṇa na
ta ta
tha tha
da da
dha dha
na na
pa pa
pha pha
ba ba
bha bha
ma ma
ya ja
ra ra
la la
va wa
śa śa
ṣa sza
sa sa
ha ha
*samogłoska i nie tworzy w hindi zmiękczenia!
*w hindi samogłoski a,i oraz u mają dwojaką postać - występują w wersji krótkiej i długiej. Transkrypcja samogłoski długiej jest zaznaczana w zapisie za pomocą poziomej kreseczki nad samogłoską, np. ū. Samogłoskę długą wymawia się mniej więcej dwa razy dłużej niż krótką.
, np.
[a]>a
[ā]>aa
..::NAUKA PISMA DEWANAGARI::..
*pismo dewanagari zapisywane jest poziomo, od lewej do prawej. Charakterystyczną cechą jest tzw. matra, czyli pozioma linia, pod którą zapisywana jest większość znaków.
*w piśmie dewanagari nie rozróżniamy małych i wielkich liter
Samogłoski:
*pismo dewanagari dla języka hindi zawiera 11 znaków samogłosek zapisywanych jako samodzielne:
oraz 10 znaków samogłosek dla zapisu łączonego ze spółgłoskami:
wyjątek stanowi połączenie znaku z samogłoskami u i ū
ciąg dalszy nastąpi
Ostatnio edytowany przez Akira (2014-09-14 18:06:27)
Summer napisał:
Podziwiam ludzi, którzy się tego nauczyli.
no co ty Summer? to chyba najłatwiejsze pismo z dziwnych znaczków (że tak powiem) jakie kiedykolwiek widziałam i jakiego kiedykolwiek próbowałam się uczyć,
wystarczą tylko chęci, sama wiedza wchodzi do głowy np. przy próbie pisania pismem dewanagari imion indyjskich gwiazd
bez znojomości dewanagari ani rusz - inaczej hindi się nie da zrozumieć
Ostatnio edytowany przez Akira (2014-09-13 21:12:10)
o to świetnie! hindi jest łatwy, nawet ze słuchu jak ktoś dobrze rozumuje, a widzę że masz taką zdolność, jest w stanie ogarnąć niektóre elementy gramatyki i słówka
więc na co czekasz? zacznij się uczyć naprawdę to zajmie ci niewiele czasu
a wiesz... może kiedyś do Indii się wybierzesz, a tam raczej znać musisz również to pismo
Stały bywalec
Moim marzeniem jest wyprawa do Indii, ale jak wiemy marzenia rzadko się spełniają. A co do hindi, to oglądając tyle filmów i słuchając piosenek, słówka i zwroty "same się zapamiętują" bez żadnej nauki. Mam nadzieję, że niedługo będę mogła oglądać filmy w oryginale i będę je rozumiała.
To zależy do jakiego regionu Indii się udam, bo np. na Południu nikt nie zrozumie hindi, a i alfabety języki drawidyjskie mają odmienne. Chociaż zawsze fascynowała mnie jednak Północ subkontynentu.
no tak, stan Maharashtra i te sprawy
na południu to raczej tamil, telugu i co tam jeszcze... trudne są te języki!!! niektóre pisma są po prostu podobne do dewanagari, ot co, tylko znaki inaczej wyglądają, w języku telugu to takie kółeczka
ale życzę Tobie, byś - jak mówisz - niedługo mogła oglądać filmy w oryginale
też bym tak chciała, ale na naukę hindi będzie czas, teraz widać czego się uczę
w sumie... to ciekawe dlaczego tak cię północ fascynuje haha
a co do marzeń - również mam takie marzenie... jak chyba każdy na tym forum
nie przestawaj marzyć i pamiętaj droga koleżanko:
Mówi się, że jeśli bardzo się chce, aby coś było nasze, to cały wszechświat pomaga nam w spełnieniu naszych marzeń.
także nie rezygnuj z marzeń...
Ostatnio edytowany przez Akira (2014-09-14 11:57:34)
Stały bywalec
Oj nie trafiłaś. Fascynuje mnie Kaszmir i Pendżab. Marzy mi się Amritsar, a jak zapewne się orientujesz większość wycieczek z Polski oferuje jedynie Złoty Trójkąt. No i oczywiście mam obsesję na punkcie żółtych pól już od czasów DDLJ.
Zresztą uwielbiam cały ten folklor i chciałabym się nawet nauczyć tańczyć bhangrę.
Maharashtra już niekoniecznie mnie interesuje, chociaż będąc w Indiach z pewnością zahaczyłabym o Bombaj (Mumbai), w końcu często potrzebują białych statystów, a nawet jakieś gwiazdy można by było wówczas spotkać. Chociaż przyznam szczerze, że jakbym zobaczyła mojego ulubionego aktora, to chyba bym na zawał zeszła haha.
Dzięki wielkie za życzenia i motywację. Tobie również życzę spełnienia tego marzenia.
Ostatnio edytowany przez Summer (2014-09-14 16:04:13)
oj, tak mi przykro, myślałam że chodzi ci o Bombaj
no trudno
ah te żółte pola... mam to szczęście że jest w pobliżu mojego domu są takie trzy nie muszę wyjeżdżać do Indii
a, widzę że nie tylko ja chcę pojechać i załapać się do jakiegoś filmu
a mogłabyś mi zdradzić kto jest twoim ulubionym aktorem, bo nie napisałaś przy profilu, ah ty, nie chcesz się tym podzielić z nami, osz ty! haha
również dziękuję
Stały bywalec
To w takim razie mam propozycję: ruszamy razem na podbój Indii i Bolly!
To nie tajemnica, jeśli masz konto na Filmwebie, to możesz mnie znaleźć i avatar Ci wszystko wyjaśni. A jeśli nie to wyjawiam, iż moim ulubionym aktorem jest Jimmy Shergill.
(nie jest on bardzo popularny, możesz go nawet nie kojarzyć, ale uwierz, że w każdej roli jest GENIALNY!)
no jasne, że ruszamy!!! bardzo się cieszę już nie mogę się doczekać
wiem co to za aktor, na początku napisałaś że mogę go nie kojarzyć, i tak było, ale wpisałam w Google i grafika... hmmm skądś gościa znam
sprawdziłam na filmweb.pl - grał w Miłość żyje wiecznie, takich twarzy się nie zapomina
ah no i wszystko jasne, znalazłam Cię na filmwebie
Ostatnio edytowany przez Akira (2014-09-14 18:19:36)
Stały bywalec
To jesteśmy umówione. Teraz tylko w totka trzeba wygrać, aby opłacić wyprawę.
Nie da się ukryć, że przystojniak z niego. Jakbyś miała ochotę zapoznać się bliżej z jego filmografią, to służę radą i pomocą, mogę coś zawsze polecić, w końcu obejrzałam z nim już 35 tytułów.
wow powinnaś więc mieć miano Ekspert ds. Jimmiego
kochana wystarczy zapracować na podróż, Indie są tanim krajem, tylko formalności,tj. wiza, szczepionki, bilet są drogie
będę pamiętać, jakby co to będę się zwracać do Ciebie