Wkręca się
Zdjęcia Laddu nie posiadam,ale Kulfi mam,tylko muszę poszukać.
Co do laddu może,ktoś mógłby zrobić zdęcie tego przysmaku...ja narazie nie mam możliwości,ale jest bardzo dobrze widoczna taca z tymi słodkościami w tytulowej piosence z "Czasem słońce,czasem deszcz"
Laddu i Besan laddu
Zapewniam,że smakują dobrze, a nawet bardzo dobrze Zapraszam też wszytkich do siebie , bo w poniedziałek będę robiła
Przyponę film i scenę, z którą może się ten przysmak kojażyć.
W "Czasem słońce,czasem deszcz" Rohan jest przezywany przez brata jako Laddu ,gdyż to jego ulubiony przysmak, tak samo Pooja go nazywa,kiedy spotykają się po latach...Co prawda tłumacz przetłumaczył to jako "grubasek",ale nich mu będzie
Pamiętacie na pewno ten moment Rohan i Poo składają laddu w ofierze,po czym chwilkę rozmawiają z Anjali i Rahulem.Anjali nawet przyjmuję poświęcone słodycze. Po czym Pooja seksownym głosem mówi "I love LADDU" Może to zabrzmieć cokolwiek dwuznacznie,zwarzywszy na przezwisko Rohana,bo przecież trudno uwierzyć,alby Poo -"fashonistka" dbająca o figurę uwielbiała te słodycze
Czas na przepis :
Podam dwie wersje:
WERSJA I-Besan Laddu
Składniki:
350 g masła
400 g mąki z grochu włoskiego (groch puree,mączka grochowa ) do kupienie w sklepach zielarskich
2 Ł posiekanych orzechów włoskich i laskowych
2Ł wiorków kokosowych
1/2 ł świerzo zmielony kardamon,lub
1 ł cynamonu
250 g cukru pudru
Na małym ogniu stopić w garnku masło.Wsypać mąke z grochu włoskiego i podprażać,podsmarzać mieszając.Po 15 minutach mąka powinna być na tyle podsmarzona,że zacznie wydzielać zapach orzechów i będzie zabrązowiona.Nie ogrzewajcie zbyt mocno,bo wtedy zaczyna się przpalać i dymi.
W takim wypadku dodajcie wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażcie jeszcze przez 2 minuty, stale mieszając. Potem trzeba zdjąć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszajcie dokładnie widelcem , żeby rozbić grudki i dobrze połączyć składniki. Na koniec trzeba odstawić na troche,przedtem pokroć jednak na kwadraty,żeby danie przestygło,ale nie ostygło.Z ciepłych kwadratów wystarczy uformować kulki(wielkości orzecha włoskiego,ale możecie uformować ciesto jak wam się podoba,np. rozsmarować na tacy i pokroić na kwadraty i diamęciki.
Mozna te laddu posypać cukrem pudre, lub ozdobić prażonymi całymi orzechami
Czas przygotowania i smarzenia: ok.30 min.
Wersja II
Składniki:
1,5 sklanki mąki białej
0,5 sklanki mączki grochowej
0,5 kostki masła
0,8 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki orzechów
0,4 szkalni wiórków kokosowych
0,5 ł gałki muszkatałowej lub i 1 ł cynamonu
Do roztopionego masła dodajcie oba rodzaje mąki.Reszta działa tak samo.Podsmarzajcie jak wyżej. Mąka musi się zmienić na złocistobrązowy kolor.
Pozostałe działania podałam w przepisie na Besan Laddu.
Jaki teraz przepis dodać??
Na jakis napój,na słodki sondesz,czy cos nie słodkiego?
Ostatnio edytowany przez Zaara=Linka (2007-06-01 17:23:00)
Offline
Hindustani
Heh... A ja uwielbiam kuchnię indyjską. Ladoo, kheer, kulfi też robiłam i daktyle z kokosami i migdałami, takie daktylowe ladoo... A ogólnie jeszcze chlebki, kurczak curry, warzywa po indyjsku. I jeszcze ta pyszna herbatka... Mniam!
Offline
Wkręca się
Mogę Ci wysłać laddu jak chcesz ,albo luglu jeśli będę robiła
Ostatnio edytowany przez Zaara=Linka (2007-06-19 16:26:52)
Offline
zgadzam sie to jest cholernie ostre
Offline
Offline
rozne rzeczy wiele tego jadlam ale to co jadlam, bylo ostre
Offline
Wkręca się
jutro po raz pierwszy będę robiła laddu trzymać kciuki co by się udało, ale niestety bez mączki grochowej ale ktoś kiedyś pisał, że jak nie ma to i tak wychodzi dobre więc jestem pełna nadziei
Offline
Zakręcony
ja robiłam laddu już jakiś czas temu i mączkę grochową miałam, kupiłam w sklepie z przyprawami i zdrową żywnością. I było pyszne, choć nie do końca wyszło w kulkach i za nic skulkować się nie chciało;P
a trzymać kciuki będę na pewno I na pewno ci się uda
Offline
Wkręca się
oby wyszły, bo mączki grochowej to ja nie znalazłam
Offline
Wkręca się
laddu się udało, może nie miało takiego smaku jak z mączką grochową ale polecam bo pyszne. Keva tak na przyszłość polecam robić od razu kuleczki jak jeszcze masa jest lekko ciepła, nie kombinować z kwadracikami
Offline
Niestety nie znalazłam maczki grochowej ale laddu i tak (moim zdaniem) wyszły pyszne, użyłam poprostu zmiksowanej ciecierzycy i później do niej dodałam zwykłą mąkę
Offline
Wkręca się
laddu naprawdę jest pyszne
Offline
Bywalec
Hm.. mimo że dopiero stawiam moje kroki w kuchni, spróbuję wkrótce zrobić laddu. Poszukam gdzieś mączki grochowej, kto wie, może akurat gdzieś znajdę.
A wy, dziewczyny, które już robiły laddu... Może jakieś zdjęcia macie?
Offline
Wkręca się
A ja zrobiłam sobie ostatnio laddu, ale w zmodyfikowanej formie. Zamiast mączki grochowej, więcej zwykłej mąki. Mniej cukru, ale za to i tak już pyszne kuleczki - laddu, wrzuciłam do roztopionej czekolady! Udekorowane zmielonymi migdałami ( papka uformowana w kształt migdałów, bo tak lepiej się trzyma ). Wszyscy u mnie w domu jedli, aż im się uszy trzęsły! Moja mama uwielbia laddu ( zaniosła tez do pracy - koleżanka mamy była zachwycona! ), bo to rzeczywiście najlepsze słodycze jakie kiedykolwiek jadłam!!!
Offline
Wkręca się
Semiramida dobry pomysł z tą czekoladą będę musiała spróbować
Offline
Wkręca się
kajol1, wysłałambym Ci, ale przy obecnym trybie pracy Poczty Polskiej, nie wiem, kiedy byś je dostała i czy byłyby wogóle do spożycia, ale może kiedyś wpadnę do Ciebie, albo Ty do mnie i Ci upichcę
Siwiutka85, gorąco polecam w czekoladzie i ze zmiksowanymi orzechami włoskimi ( na mączkę ) i wiórkami kokosowymi ( oczywiście do masy na laddu, chociaż kiedyś zrobiłam w miodzie i obsypane wiórkami, też były pycha, ale bardzo słodkie ).
Ostatnio edytowany przez Semiramida (2008-08-30 23:19:27)
Offline
Wkręca się
Semiramida ja miksowałam orzechy włoskie i ziemne i oczywiście wiórki dodawałam
Kajol1 a poczta polska faktycznie nie bardzo działa
Offline
Bollymaniak
Jeszcze nie jadłam ani nie robiłam laddu
ale po tym co napisałyście będę musiała spróbować
to musi być pyszne
Łatwo się je robi ?
Dam parę zdjęć laddu
Offline
Hindustani
A ja już jestem po swoim pierwszym laddu i o dziwo żyję Dzisiaj zrobiłam już drugi raz i muszę powiedzieć, że jest przepyszne! Wprawdzie zrobiłam tylko ze zwykłej mąki ale nie mam z czym porównać więc dla mnie było pyszne
Polecam wszystkim bo to nie ma prawa nie wyjść Nawet największy kuchenny niedorajda (jak ja ) da sobie radę
Ostatnio edytowany przez olga89 (2009-05-20 17:53:07)
Aidan Turner
Offline
Bollyamator
groch włoski to inaczej ciecierzyca a mąke z ciecierzycy można zamówi przez internet(ja tak robiłam) z tym, że jest droższa od normalnej mąki.Laddu są pyszne. Zgadzam się z siwiutka85 kulki robi jak masa jest ciepła. Mój tato najpierw mówil, że on takiego czegoś nie będzie jadł a potem mi z lodówki podkradał.
Offline
Hindustani