Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

#1 2010-01-10 17:13:23

bollykate

Zaczyna się rozkręcać

Skąd: Bydgoszcz
Zarejestrowany: 2009-03-31
Posty: 822
Aktorka: Kajol, Rani Mukherjee
Aktor: Shahrukh Khan

Kakao - poprawia ciśnienie

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Cacao-pod-k4636-14.jpg/250px-Cacao-pod-k4636-14.jpg



Nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.
Występuje w trzech różniących się aromatem odmianach:

    * Criollo - pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów, jest najpełniejsza w smaku, ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza;
    * Forastero - najbardziej popularna, wytrzymała odmiana, o mocno czekoladowym, ale krótkotrwałym smaku;
    * Tinitario - uprawiana na Trynidadzie, jest krzyżówką Criollo i Forastero.


Dobry wpływ kakao na układ sercowo-naczyniowy zaobserwowano już w XVIII wieku. Jednak dopiero niedawno okazało się, że efekt ten jest związany z flawanolami - substancjami, które obniżają ciśnienie tętnicze i poprawiają funkcjonowanie komórek wyściełających naczynia krwionośne.

Zespół Briana Buijsse'a z Instytutu Zdrowia Publicznego w holenderskim Bilthoven przeprowadził w ciągu 15 lat badania na 470 Holendrach w wieku od 65 do 84 lat. Oceniano ich stan zdrowia i pytano o dietę na początku badań, a następnie powtarzano procedurę podczas kolejnych wizyt co 5 lat. Zależnie od ilości spożywanego kakao mężczyzn podzielono na trzy grupy. Jak wykazały badania, mężczyźni regularnie spożywający kakao mieli znacząco niższe ciśnienie krwi od tych, którzy go nie spożywali. W ciągu 15 lat obserwacji zmarło 314 mężczyzn - z tego 152 z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Grupa spożywająca najwięcej kakao była o połowę mniej narażona na zgon z powodu choroby serca - nawet, gdy brano pod uwagę także inne czynniki ryzyka - wagę, palenie, aktywność fizyczną, spożycie alkoholu i kaloryczność diety. Wśród mężczyzn lubiących kakao niższe było również ryzyko śmierci z innych przyczyn.

Obniżający ciśnienie tętnicze krwi wpływ kakao sam w sobie nie tłumaczy zmniejszonego ryzyka zgonu. Prawdopodobnie chodzi też o korzystny wpływ zawartych w nim przeciwutleniaczy, na przykład flawanoli. Mogłyby one zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów i chorób płuc.

http://i2.pinger.pl/pgr231/15d3b536001f7dbe4b2d32de/kakao.jpg
http://www.misje.pdg.pl/Zdjecia%20i%20obrazy/Kakao.jpg



źródło: wikipedia, sfd.pl

Ostatnio edytowany przez bollykate (2010-01-10 17:14:26)

Offline

 
Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora