Hindustani
Sałatka z marchwi
Czas przygotowania: 45 minut
Dla ilu osób: Dla trzech
Składniki
cebula - 1/2 szt
imbir - 1/2 łyżeczki
marchew - 1/4 kg
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
zielona pietruszka - 2 łyżk
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną zieloną pietruszkę, imbir, sól, wlać sok z cytryny lub ocet zwodą. Dokładnie wymieszać, na 1/2 godz. przed podaniem wstawić do lodówki. Podawać do potraw indyjskich lub pakistańskich.
Sałatka indyjska:
100 g dlugoziarnistego ryzu,
250 ml bulionu z kury,
50 g czerwonej fasoli z puszki,
50 g ziaren kukurydzy z puszki,
1 pomidor,
1 mala cebula,
1 jablko,
1 banan,
2 plasterki ananasa,
1 pomarancza bez pestek,
20 g rodzynkow,
1 lyzeczka masla,
1 lyzka posiekanych ziol (pietruszka, estragon, mieta).
Sos winegret:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
sol, pieprz.
1. Ryz starannie oplukac pod biezaca woda, zalac wrzacym bulionem, zamieszac,
przykryc, gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min.
2. Czerwona fasole i kukurydze po wyjeciu z puszki wyplukac w zimnej wodzie,
osaczyc na sicie. Cebule obrac, pokroic na cieniutkie plasterki. Pomidora
sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic na plasterki. Owoce umyc, obrac.
Ananasa i jablko pokroic w kostke, banana na plasterki a pomarancze podzielic na czastki.
3. Zielona pietruszke, swiezy estragon i miete drobno posiekac. Rodzynki umyc,
osaczyc z wody.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie sok cytrynowy z sola i pieprzem. Dodac
oliwe i jeszcze przez chwile ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie
polaczyly.
5.Na goracym masle podsmazyc rodzynki, ostudzic, dodac do zimnego ryzu. Polaczyc ryz z fasola, kukurydza i owocami, polac sosem, delikatnie wymieszac.
Wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac posiekanymi ziolami
Sałatka z kurczaka z sosem curry:
2 piersi z kurczaka,
2 pomarańcze obrane i podzielone na cz?stki,
1 sałata lodowa,
1 pęczek pietruszki,
sól i pieprz do przyprawienia,
2 łyżki oleju.
Sos Curry
1 łyżka Pasty Curry Łagodnej lub Ostrej w zależności od upodobań,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka Octu Balsamicznego Mazzetti,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki br?zowego cukru,
2 łyżki cebuli dymki drobno posiekanej.
Delikatnie przyprawić piersi z kurczaka solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Przygotować sos curry mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Sałatę porwać i rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć plastry kurczaka przedzielane kawałkami pomarańczy. Posypać natką pietruszki i polać sosem.
Podawać w dużej misie przybrane pietruszką.
ŹRÓDŁO: www.india-dreams.blog.onet.pl
Ostatnio edytowany przez irkaaa:) (2009-03-23 17:16:28)
"I am the yearning that resides in a woman´s heart... that´s who I am"
Shah Rukh Khan
Offline
Co do sałatki indyjskiej to zastanawiałabym się czy to zjeść Bo mieszać cebulę, pomidory, banany i miętę? hmm... ciekawe
Jestem ciekawa jak to smakuje
Co do pozostałych - wydają się łatwe w przyrządzeniu więc można spróbować zrobić
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3
Offline
Hmm.. skoro tak mówisz to pewnie tak jest.. ale nadal mnie męczą te składniki
Nie mogę wyobrazić sobie tego smaku
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3
Offline
Hindustani
Sanjula i Shanti_22
ja też nie mogłam na początku, bo wydawało mi sie,że będzie okropna ;p potem z czystej ciekawości ją zrobiłam tylko nie dałam całej cebuli tylko niepełną połówkę <bo nie lubie:P> i sama się zdziwiłam bo wyszła bardzo dobra a sos...mniam.....
"I am the yearning that resides in a woman´s heart... that´s who I am"
Shah Rukh Khan
Offline
Mam jeszcze jedno pytanie
Bo na ogół wiadomo że potrawy indyjskie mają to do siebie że są ostre a czy te sałatki do nich należą?
Bo jeśli są ostre to podziękuję mam za słabe 'nerwy' do przypraw
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3
Offline
Bollyamator
Lubie, takie dziwy gotować i kosztować.
Trzeba spróbować !
Offline
Hindustani
Sanjula
nie są za ostre oprócz sałatki z sosem curry
znalazłam ostatnio przepis na sałatkę z papaji i musze ja wypróbować
1 papaja
3 łyżki świeżo startego imbiru
1 czerwona cebula
sok z 2 cytryn
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Papaję obieramy i przekrawamy na pół,odpestkowujemy i kroimy w dość dużą kostkę.Cebulę obieramy i szatkujemy.Łączymy ją z sokiem z cytryn,imbirem,solą.
Przyprawioną cebulę łączymy z kostkami papai.Dodajemy oliwę z oliwek,mieszamy i dodajemy ocet winny.Całość dokładnie mieszamy.Zakrywamy folią spożywczą.
Wkładamy sałatkę do lodówki na ok 3 godziny.Podajemy schłodzoną do pikantnych potraw indyjskich.
Smacznego.
ŹRÓDŁO: http://www.przepisy.org/przepis4348.html
"I am the yearning that resides in a woman´s heart... that´s who I am"
Shah Rukh Khan
Offline
Zaczyna się rozkręcać
super sałatki skąd ty wzięłaś te przepisy
Offline