Chana Dhaal
-= Składniki : =-
- 100 g chana dhaal (ciecierzycy lub grochu łuskanego)
- 450 g ryżu basmati
- 4 łyżki ghee (sklarowane masło)
- 2 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka świeżego czosnku, zmiażdżonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 5 łyżek jogurtu
- 1,35 l wody
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka szafranu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 zielone chilli, pokrojone w plasterki
- świeże listki kolendry, posiekane
- 3 owoce czarnego kardamonu
- 3 nasionka czarnego kminku
-= Sposób przygotowania : =-
* Ciecierzycę lub groch opłukać i moczyć przez 3 godziny.
* Ryż przepłukać, usunąć zanieczyszczenia i odstawić.
* Na patelni rozgrzać ghee, dodać cebulę i smażyć ją do uzyskania złotego koloru.
* Połowę cebuli z odrobiną tłuszczu przełożyć do miseczki i odstawić.
Do cebuli na patelni dodać imbir, czosnek, kurkumę, 1 łyżeczkę soli, sproszkowaną chilli oraz garam masala i smażyć 5 minut.
* Następnie wlać jogurt, 150 ml wody, dodać soczewicę i gotować pod przykryciem 15 minut.
* W oddzielnym rondlu zagotować mleko z szafranem i odstawić na bok.
* Resztę wody zagotować, dodać sól, kardamon, nasiona czarnego kminku oraz ryż i gotować, cały czas mieszając, aż ryż zacznie mięknąć.
* Osączyć, dodać połowę usmażonej cebuli, mleko z szafranem i innymi przyprawami oraz chana dhaal.
* Na wierzchu ułożyć resztę ryżu, a na nim pozostałą cebulę.
* Dokładnie przykryć i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu.
! Przed podaniem wymieszać wszystkie składniki !
żródło: www.kuchnia24h.pl
* * *
Według mnie wydaje się to smakowite Będzie trzeba kiedyś spróbować ugotować
Ostatnio edytowany przez Sanjula (2008-10-27 13:07:27)
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3
Offline
Gość
Smakowicie wygląda Jak zostanie przetestowane i ocenione to też upichcę