TANDOORI
Dania tandoori przyrządzane są głównie na północy Indii. Ich nazwa pochodzi od pewnego specyficznego rodzaju glinianego pieca, na którym gotuje się potrawy po uprzednim zalaniu ich marynatą z jogurtu przyprawionego ziołami. Najsmaczniejszy jest bez wątpienia przygotowany w ten sposób kurczak. Potrawy te są dużo łagodniejsze niż dania z curry i zadowolą nawet najdelikatniejsze podniebienia.
Kurczak tandoori
Składniki
70-80 dag piersi z kurczaka
sok z cytryny
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta curry
szczypta chili
sól
ew. zmiażdżony ząbek czosnku
Przepis
Kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
MIęsko odsączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięsko będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu - odlać, jeśli zbyt się osuszy - od czasu do czasu smarować marynatą.
Zwiększyć temperaturę do 210-220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięsko i spryskać je odrobiną sosu sojowego.
Bardzo dobrze smakuje z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.
Zobacz także: Tandoori
Źródło:
Onet
Kurczak tandoori
Jutrzenka
Offline
Curry z kurczaka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
* 60 dag piersi z kurczaka
* szklanka jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* po 2 łyżeczki mielonego kuminu i kurkumy
* łyżeczka pieprzu cayenne
* pieprz
* 10 dag sklarowanego masła (patrz nasza rada)
* po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
* 15 pokruszonych ziaren kardamonu
* 20 goździków
* 2 cebule
* papryczka chili
* 2 ząbki czosnku
* łyżka startego korzenia imbiru
* szklanka bulionu z drobiu
* łyżka mąki kukurydzianej
* 1/2 pęczka kolendry
* sól
Etapy przygotowania
Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są dania proste i wyszukane, tanie i kosztowne. Dziś spróbujmy przysmaku z Indii.
Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, uduszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii.
Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.
Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem.
Z kolei czarny pieprz i papryczka chili decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i rozgniatane na papkę. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą.
Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. My przygotujemy danie ze składników dostępnych w Polsce. Curry najczęściej podaje się z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub warzyw.
Nasza rada
Aby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.
Jak to zrobić
Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić. Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać, papryczkę umyć, pokroić w krążki.
Masło rozgrzać, dodać gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodać cebulę, zeszklić, potem włożyć czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć, aż cebula zbrązowieje, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać.
Wlać bulion, zagotować. Włożyć kurczaka razem z marynatą, doprawić solą, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać ze świeżą kolendrą.
Liście murrai Koeniga uprawiane są na południu Indii; świeże tamtejsi kucharze dodają do curry. Do curry możemy podać chutney - słodko-kwaśną konfiturę z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.
Źródło: Curry z kurczaka
Jutrzenka
Offline
Bollymaniak
Zrobiłam sobie dzisiaj tego kurczaka tandoori i był dobry, ale nie rewelacyjny. Drugi raz już go raczej nie będę robić, chyba że po kilku miesiącach albo latach
Offline