Sakina - 2009-12-28 18:50:46

Czarna herbata

Korzyści:
http://img526.imageshack.us/img526/5735/1176720482herbataczarna.jpg    * Wpływa na poziom hormonu stresu w organizmie, dzięki czemu pomaga się odprężyć i zrelaksować.
    * Badania wykazały, że zmniejsza ryzyko wylewu u mężczyzn.
    * Powstające w procesie fermentacji teflawiny i tearubiginy są równie efektowne jak antyoksydanty zawarte w herbacie zielonej.
    * Według badań naukowców z Osaki już jedna filiżanka mocnej czarnej herbaty poprawia krążenie i odżywienie mięśnia sercowego. Po dwóch godzinach od jej wypicia tętnice wieńcowe ulegają rozkurczeniu, co zwiększa przepływ krwi.
    * Jest pomocna w leczeniu niestrawności, a nawet w przypadku lżejszych zatruć pokarmowych.
    * Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
    * Według badań, picie czarnej herbaty z cytryną znacznie zmniejsza ryzyko raka skóry.

Wskazówki przy zaparzaniu:
- Można podawać z cytryną i innymi dodatkami.


Zielona herbata

Korzyści:
    * Zawiera flawonoidy, które hamują proces starzenia oraz wzmacniają odporność i pomagają zwalczać infekcje. Zielona herbata zawdzięcza im właściwości antyutleniające, które obniżają ryzyko wielu nowotworów (układ moczowy i trawienny, nowotwory skóry, płuc i sutka). Ponadto chroni serce dzięki obniżeniu poziomu złego cholesterolu i zapobieganiu zwężania się naczyń krwionośnych.
http://img691.imageshack.us/img691/5735/1176720482herbataczarna.jpg    * Zawiera fluor, który wzmacnia kości i chroni zęby przed próchnicą.
    * Polifenole zawarte w zielonej herbacie działają na organizm stymulująco, przyspieszając przemianę tłuszczu w energię. Zielona herbata jest doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej. Ponieważ zapobiega odkładaniu się tłuszczu, pomoże zwalczyć skórkę pomarańczową (cellulitis). Nie zawiera kalorii.
    * Oczyszcza organizm z toksyn.
    * Usuwa zmęczenie, pobudza (dzięki zawartości kofeiny) oraz poprawia koncentrację.
    * Działa odprężająco i pomaga w zrelaksowaniu się.
    * Dzięki zawartości polifenolu EGCG wypicie dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera.
    * Zawiera wiele witamin: B1, B2, B6, K, PP, A i C oraz minerały i mikroelementy, które są bardzo istotne dla naszego organizmu.
    * Łagodzi objawy kaca.
    * Zawiera znacznie mniej teiny (kofeiny) niż herbata czarna, dzięki czemu mogą ją pić choroby mające problemy z nadciśnieniem. Obliczono, że filiżanka czarnej herbaty zawiera od 25 do 110 mg teiny, podczas gdy zielona tylko 8,3 mg.
    * Zaleca się ją osobom z nadkwaśnością soku żołądkowego. Posiada właściwości przeciwwrzodowe.
    * Przy zapaleniu spojówek lub powiek poleca się przemywanie oczu jej zimnym naparem.


Wskazówki przy zaparzaniu:
- Najlepiej parzyć w naczyniach glinianych.
- Do zielonej herbaty można dodać odrobinę krowiego lub koziego mleka. Cierpkawy smak można zneutralizować kostką cukru lub odrobiną konfitury. Tybetańczycy dodają szczyptę soli.
- Zielona herbata sama w sobie stanowi rozkosz dla podniebienia choć można podawać ją ze słonymi przekąskami, ostrymi serami, rybami, owocami morza oraz innymi pikantnymi daniami.


Biała herbata

Korzyści:
http://img40.imageshack.us/img40/5558/100monkeyswhitetea.jpg    * Ma najsilniejsze właściwości antymutogenne ze wszystkich herbat (trzykrotnie większe niż zielona herbata), dzięki czemu zapobiega rakowi. Dlatego też jest szczególnie polecana osobom o genetycznym obciążeniu chorobami nowotworowymi.
    * Obniża poziom złego cholesterolu.
    * Dzięki zawartej w niej teinie wspomaga koncentracją, pobudza i orzeźwia. Polecana jest szczególnie na lato oraz jako alternatywa dla kawy.
    * Poprawia krążenie krwi.
    * Zawiera aż 47% polifenoli (jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego), dzięki czemu powstrzymuje procesy starzenia się. Zwana jest "eliksirem młodości". Wysusza wolne rodniki, które powodują zmarszczki. Ostatnio wzbudziła zainteresowanie koncernów farmaceutycznych i na rynku pojawiły się kosmetyki z jej zawartością. Oprócz zapobieganiu zmarszczkom, doskonale nawilża i rozświetla cerę.
    * Zawiera witaminę C.


Czerwona herbata

Korzyści:
    * Obniża poziom złego cholesterolu.
    * Oczyszcza organizm i usprawnia usuwanie toksyn z organizmu.
    * Reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby oraz pobudza procesy trawienne. Z tego względu polecana jest osobom, które starają się zrzucić kilka kilogramów. Badania przeprowadzone w Paryżu wykazały, http://img27.imageshack.us/img27/9033/478z.jpgże miesięczna kuracja uwzględniająca 3-4 filiżanki czerwonej herbaty (Pu-Erh) dziennie w połączeniu z normalną dietą, powodowała u 88% badanych spadek wagi o 3-11 kilogramów. Co ważniejsze, efekty te utrzymały się. Amerykanie już okrzyknęli ją "zabójcą tłuszczu".
    * Przyspiesza trawienie alkoholu i powrót do jasności umysłu.
    * Dzięki zawartości teiny, poprawia koncentrację i pamięć.
    * Wyższa niż w innych herbatach zawartość związków flawonoidowych sprawia, że czerwona herbata polecana jest osobom ze zmianami miażdżycowymi. Flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Mają też działanie moczopędne i poprawiają krążenie. Pomagają też obniżyć ciśnienie.
    * Działa uspokajająco. Zalecana jest przy wahaniach nastroju oraz depresjach.
    * Dzięki zawartości fluoru, wzmacnia kości i chroni zęby przed próchnicą
    * Zawiera cenne aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, flour, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E, dzięki czemu wzmacnia organizm.

Wskazówki przy zaparzaniu:
- Należy pić ją bez dodatków, gdyż cukier lub mleko powodują utratę jej właściwości.


Yerba Mate:

Korzyści:
    * Dzięki zawartości mateiny (tylko ostrokrzew paragwajski zawiera tę substancję - przypomina kofeinę i teinę), działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy oraz poprawia koncentrację. Mateina, mimo podobnego działania do http://img707.imageshack.us/img707/2407/resampledyerbamate1.jpgkofeiny, jest znacznie mniej uzależniająca i bezpieczniejsza dla układu pokarmowego.
    * Polecana jest podczas kuracji odchudzających ze względu na zmniejszanie odczuwanego głodu. Reguluje także pracę układu pokarmowego poprawiając perystaltykę jelit oraz proces trawienia.
    * Działa relaksująco i rozluźniająco na mięśnie.
    * Ma działanie oczyszczające i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
    * Obniża poziom złego cholesterolu.
    * Ze względu na zawartość wielu witamin (A, B1, B2, C, E) wzmacnia odporność, przyspiesza rekonwalescencję oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
    * Ma właściwości antyreumatyczne.
    * Wspomaga odbudowywanie tkanki narządów wewnętrznych.
    * Ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki.
    * Jest pomocna w leczeniu alergii.
    * Zawiera istotne dla naszego organizmu minerały, m.in. żelazo, sód, potas (100,6mg/100g), wapno, magnez (58,6mg/100g), krzem oraz fosfor.
    * Pita według tradycyjnego rytuału, integruje grupę i zacieśnia relacje.

Rytuał przyrządzania i sposób parzenia:
   1. Wypełniamy mate liśćmi do połowy.
   2. Zatykamy otwór i odwracamy mate do góry dnem lekko potrząsając. Dzięki temu większe liście pozostaną na wierzchu.
   3. Odwracamy z powrotem mate i delikatnie przechylamy, aby utworzyć z boku szczelinę na wsunięcie bombilli.
   4. Zalewamy liście wodą o temperaturze 70°C. Zbyt gorąca woda może "poparzyć roślinę" i zlikwidować jej właściwości (Indianie wierzyli, że yerba mate zalana wrzątkiem "obraża się").
   5. Pierwsze zalanie wypija według legendy święty Tomasz (suche liście wchłaniają wodę). Dzięki temu, nawet będąc samemu, nie łamiemy tradycji, która nakazuje pić yerbę w towarzystwie.
   6. Kolejne zalania należy pić przez bambillę niewielkimi łykami. Drugi napar tradycyjnie wypijany był przez gospodarza (między innymi ze względu na gorszy smak). Gdy pijemy yerbę w grupie, jedna osoba zajmuje się podawaniem mate kolejnym osobom oraz dosypywaniem liści, gdy siła naparu słabła. Rytuał tradycyjnie kończył się, gdy ostatnia osoba podziękowała.
   7. Liście ostrokrzewu paragwajskiego można zalewać nawet kilkanaście razy.
   8. Tradycja indiańska nakazywała wylanie liści z ostatnim naparem na ziemię, tak by oddać ją Matce Ziemi, która ofiarowuje nam yerba matę.


Rooibos

Korzyści:
    * Nie zawiera kofeiny. Może być pity przez dzieci, także przed snem. Nie stanowi też zagrożenia dla osób chorych na nerki i cierpiących na nadciśnienie. Polecany jest przy problemach z zasypianiem i rozdrażnieniem, ze względu na odprężające właściwości.
http://img51.imageshack.us/img51/6690/rooibos2.gif    * Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Polecany jest na egzemę, pieluszkowe zapalenie skóry i trądzik.
    * Zawiera dużą ilość antyutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Ma to pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia się.
    * Nie zawiera kwasu szczawiowego, więc jest bezpieczny dla osób mających kamienie nerkowe.
    * Ma bardzo pozytywny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy, m. in. dzięki zawartości żelaza, potasu i miedzi. Polecany jest przy biegunkach, zatwardzeniach i bólach brzucha (ma właściwości rozkurczające) oraz kolkach niemowlęcych. Ochrania błonę śluzową, dzięki zawartości kwasów fenolowych.
    * Zawiera wiele minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. żelaza, wapnia, potasu, sodu i miedzi.
    * Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących matek. Stymuluje wytwarzanie pokarmu.
    * Dzięki zawartości fluoru, wapna i manganu chroni przed próchnicą i wzmacnia kości.
    * Zawiera witaminę C.
    * Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy - głównego związku odpowiedzialnego za objawy alergii.
    * Wspomaga układ krwionośny i zapobiega miażdżycy. Zapobiega zakrzepom krwi oraz tworzeniu się zwapnień w tętnicach.
    * Polecany jest przy dietach niskokalorycznych ze względu na niską zawartość kalorii.
    * Obniża poziom cukru we krwi.
    * Zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia - serotoniny. Polecany jest więc w leczeniu depresji i wahań nastroju, a także na jesienny deszczowy wieczór.

Wskazówki przy zaparzaniu:
- Podawać na gorąco lub na zimno. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu.



Zaparzanie herbat

Herbaty tylko dobrze zaparzone nie tracą właściwości!

http://img101.imageshack.us/img101/7278/dhn.png


__________________________
Źródło
Źródło