Svasti - 2009-03-21 12:29:33

Najważniejszy fakt to oczywi¶cie wiedza jak± ma się grupę krwi. Nigdy się jako¶ nad tym nie zastanawiałam, ale jak się dowiem to może skorzystam :)

A tymczasowo pod spodem co warto, a czego nie warto konsumować przy danej grupie krwi.


http://www.samozdrowie.pl/photos/art_69.jpg


____________________________________________________________

Dieta dla grupy krwi A


Dla osób z grupa krwi A szczególnie ważne jest, aby otrzymywać pożywienie w najbardziej naturalnej postaci, tj. ¶wieże, czyste i organiczne.

Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grup± krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, poza tym wskazane jest: dorsz, granik, karp, łoso¶, makrela, nawęd żabnica, pstr±g tęczowy, pstr±g morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ¶limaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", str±czkowe czerwone, zielone, amarant, gryka, kasza, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z m±ki sojowej, wafle ryżowe, gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, m±ka ryżowa, m±ka żytnia, owies, botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi ¶wieże, grejpfrut, wi¶nia, jeżyny, morela, rodzynki, ¶liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina, sok z ananasa, sok z ciemnej wi¶ni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej ¶liwki, woda(z cytryn±), czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari, aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, ¶liski wi±z, waleriana, zielona herbata, żeńszeń, czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.

Unikaj: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, w±tróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej, alozy, barakudy, bieługi, fl±dry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okońa, ostrygi, o¶miornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, ¶ledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab, chudego lub 2% mleka, lodów, masła, ma¶lanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych, fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej, kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z m±ki durum, chleba z m±ki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla, makaronu grysikoewgo, makaronu ze szpinaku, m±ki białej, m±ki pełnopszenicznej, bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich, bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny, cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Dieta dla grupy krwi B.

Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmuj±c szeroki wachlarz żywno¶ci. Reprezentuje wszystko to, co najlepsze z królestwa zwierz±t i ro¶lin.

Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik, aloza, dorsz, fl±dra, granik, łupacz, łoso¶, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstr±g morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola, chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, olej z oliwek, fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata, orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany, chleb z br±zowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa, m±ka z owsa, m±ka ryżowa, bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki, ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, ¶liwki ciemne, ¶liwki czerwone, ¶liwki zielone, winogrona, sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny, curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka, imbir, likrecja, li¶cie malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń, zielona herbata.

Unikaj: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, barakudy, bieługi, homara, ostryg, o¶miornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ¶limaków, węgorza, żółwia, żab, lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju Canova, masła sezamowego(tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu, fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej, amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta, bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, m±ki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba, dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, m±ki couscous, m±ku glutenowej, m±ki jęczmiennej, m±ki pszennej, m±ki pszennej bulgur, m±ki żytniej, pszennej m±ki durum, awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełoów mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu, granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru, soku pomidorowego, cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny, aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy, coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.

Dieta dla grupy krwi AB

Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Czasami stwarzać to może osobliwe problemy. Przykładowo masz niski poziom kwasu żoł±dkowego (charakterystyczny dla grupy A), ale też typowe dla grupy B przystosowanie do mięsa. I chociaż jeste¶ genetycznie zaprogramowana do konsumpcji mięsa, to do skutecznego jego metabolizmu masz za niski poziom kwasu żoł±dkowego. Je¶li chcesz stracić na wadze, powinna¶ ograniczyć konsumpcje mięsa, je¶ć jego niewielkie ilo¶ci, za to uzupełnic dietę warzywami i tofu.

Wskazane dla ciebie: baranina, indyk, jagnię, królik, albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łoso¶, makrela, nawęd żabnica, pstr±g tęczowy, pstr±g morski, sardynka, szczupak, ¶limaki, morszczuk, jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwa¶na ¶mietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, olej z oliwek, kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych, fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona, orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany, chleb z br±zowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z m±ki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe, dziki ryż, makarony z m±ki z kiełków pszenicy, makarony z m±ki owsianej, makarony z m±ki ryżowej, makarony z m±ki żytniej, ryż biały, ryż br±zowy, botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu, ananas, cytryna, figi suszone, figi ¶wieże, grejpfrut, wi¶nia, malinojeżyna, ¶liwki czerwone, zielone, wi¶nia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina, : sok z ciemnej wi¶ni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej, echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, li¶cie truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń, kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofein±).

Unikaj: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej, barakudy, bieługi, fl±dry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa, ostrygi, o¶miornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, ¶ledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab, lodów, masła, ma¶lanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego, masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika, fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko", gryki, kamutu, kasha, m±ki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, bułek kukurydzianych, makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej, awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki, bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, soku pomarańczowego, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, ketchupu, kwa¶nych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.

Dieta dla grupy krwi 0


Sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. ¬ródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka z grupa krwi 0 nie s± produkty mleczne i zbożowe.

Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, w±troba, wołowina, wołowina mielona, aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łoso¶, makrela, morszczuk, okoń pr±żkowany, pstr±g tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, ¶ledĽ, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń, nie ma nabiału, który by był wskazany, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami s±: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe; olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, pestki dyni, orzech włoski, fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko", chleb esseński, chleb ezechiela, nie ma ziarna (zboża) i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0, : boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty, figi suszone, figi ¶wieże, ¶liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, sok z ananasa, sok z ciemnej wi¶ni, sok z suszonej ¶liwki, chleb ¶więtojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia, chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzy¶lep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, ¶liski wi±z, woda seltzera, woda sodowa.

Unikaj: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny, barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, o¶miornicy, skrzydelnika, suma, ¶ledzia marynowanego, chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, ma¶lanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych, fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej, kiełków pszenicy, m±ki z owsa, m±ki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi, angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z m±ki durum, pieczywa z m±kimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba, białej m±ki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, m±ki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych m±k, awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy, figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek, soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych, cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii, aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, li¶ci truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.


http://www.netbrokers.pl/_news_www_foto/owoce2.jpg



wdziek.info