Sałatka z marchwi Czas przygotowania: 45 minut Dla ilu osób: Dla trzech
Składniki cebula - 1/2 szt imbir - 1/2 łyżeczki marchew - 1/4 kg sok z cytryny - 1 łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki zielona pietruszka - 2 łyżk
Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną zieloną pietruszkę, imbir, sól, wlać sok z cytryny lub ocet zwodą. Dokładnie wymieszać, na 1/2 godz. przed podaniem wstawić do lodówki. Podawać do potraw indyjskich lub pakistańskich.
Sałatka indyjska:
100 g dlugoziarnistego ryzu, 250 ml bulionu z kury, 50 g czerwonej fasoli z puszki, 50 g ziaren kukurydzy z puszki, 1 pomidor, 1 mala cebula, 1 jablko, 1 banan, 2 plasterki ananasa, 1 pomarancza bez pestek, 20 g rodzynkow, 1 lyzeczka masla, 1 lyzka posiekanych ziol (pietruszka, estragon, mieta). Sos winegret: 3 lyzki oliwy, 1 lyzka soku cytrynowego, sol, pieprz.
1. Ryz starannie oplukac pod biezaca woda, zalac wrzacym bulionem, zamieszac, przykryc, gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min. 2. Czerwona fasole i kukurydze po wyjeciu z puszki wyplukac w zimnej wodzie, osaczyc na sicie. Cebule obrac, pokroic na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic na plasterki. Owoce umyc, obrac. Ananasa i jablko pokroic w kostke, banana na plasterki a pomarancze podzielic na czastki. 3. Zielona pietruszke, swiezy estragon i miete drobno posiekac. Rodzynki umyc, osaczyc z wody. 4. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie sok cytrynowy z sola i pieprzem. Dodac oliwe i jeszcze przez chwile ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly. 5.Na goracym masle podsmazyc rodzynki, ostudzic, dodac do zimnego ryzu. Polaczyc ryz z fasola, kukurydza i owocami, polac sosem, delikatnie wymieszac. Wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac posiekanymi ziolami
Sałatka z kurczaka z sosem curry:
2 piersi z kurczaka, 2 pomarańcze obrane i podzielone na cz?stki, 1 sałata lodowa, 1 pęczek pietruszki, sól i pieprz do przyprawienia, 2 łyżki oleju.
Sos Curry 1 łyżka Pasty Curry Łagodnej lub Ostrej w zależności od upodobań, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka Octu Balsamicznego Mazzetti, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki br?zowego cukru, 2 łyżki cebuli dymki drobno posiekanej.
Delikatnie przyprawić piersi z kurczaka solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Przygotować sos curry mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Sałatę porwać i rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć plastry kurczaka przedzielane kawałkami pomarańczy. Posypać natką pietruszki i polać sosem.
Podawać w dużej misie przybrane pietruszką.
ŹRÓDŁO: www.india-dreams.blog.onet.pl
|