irkaaa:) - 2009-02-05 23:02:22

Sałatka z marchwi
Czas przygotowania: 45 minut
Dla ilu osób: Dla trzech

Składniki
cebula - 1/2 szt
imbir - 1/2 łyżeczki
marchew - 1/4 kg
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
zielona pietruszka - 2 łyżk

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną zieloną pietruszkę, imbir, sól, wlać sok z cytryny lub ocet zwodą. Dokładnie wymieszać, na 1/2 godz. przed podaniem wstawić do lodówki. Podawać do potraw indyjskich lub pakistańskich.


                              Sałatka indyjska:

100 g dlugoziarnistego ryzu,
250 ml bulionu z kury,
50 g czerwonej fasoli z puszki,
50 g ziaren kukurydzy z puszki,
1 pomidor,
1 mala cebula,
1 jablko,
1 banan,
2 plasterki ananasa,
1 pomarancza bez pestek,
20 g rodzynkow,
1 lyzeczka masla,
1 lyzka posiekanych ziol (pietruszka, estragon, mieta).
Sos winegret:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. Ryz starannie oplukac pod biezaca woda, zalac wrzacym bulionem, zamieszac,
przykryc, gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min.
2. Czerwona fasole i kukurydze po wyjeciu z puszki wyplukac w zimnej wodzie,
osaczyc na sicie. Cebule obrac, pokroic na cieniutkie plasterki. Pomidora
sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic na plasterki. Owoce umyc, obrac.
Ananasa i jablko pokroic w kostke, banana na plasterki a pomarancze podzielic na czastki.
3. Zielona pietruszke, swiezy estragon i miete drobno posiekac. Rodzynki umyc,
osaczyc z wody.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie sok cytrynowy z sola i pieprzem. Dodac
oliwe i jeszcze przez chwile ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie
polaczyly.
5.Na goracym masle podsmazyc rodzynki, ostudzic, dodac do zimnego ryzu. Polaczyc ryz z fasola, kukurydza i owocami, polac sosem, delikatnie wymieszac.
Wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac posiekanymi ziolami


                                            Sałatka z kurczaka z sosem curry:

2 piersi z kurczaka,
2 pomarańcze obrane i podzielone na cz?stki,
1 sałata lodowa,
1 pęczek pietruszki,
sól i pieprz do przyprawienia,
2 łyżki oleju.

Sos Curry
1 łyżka Pasty Curry Łagodnej lub Ostrej w zależności od upodobań,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka Octu Balsamicznego Mazzetti,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki br?zowego cukru,
2 łyżki cebuli dymki drobno posiekanej.

Delikatnie przyprawić piersi z kurczaka solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Przygotować sos curry mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Sałatę porwać i rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć plastry kurczaka przedzielane kawałkami pomarańczy. Posypać natką pietruszki i polać sosem.

Podawać w dużej misie przybrane pietruszką.

ŹRÓDŁO: www.india-dreams.blog.onet.pl