Chałwa marchewkowa
* 25 dag marchewek * 1 szklanka cukru (proponuję trochę mniej...) * 1/2 szklanki mleka * 1/4 szklanki wody * 8 pokrojonych orzechów nerkowca * 3 łyżki ghee lub margaryny * kardamon do smaku
Marchewkę zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Rozgrzej łyżkę tłuszczu, włóż startą marchewkę i smaż 5 minut. Wlej mleko i wodę, gotuj około 15 minut. Następnie dodaj cukier, resztę ghee i kardamon. Wymieszaj, a gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj pokrojone uprażone orzechy. Zdejmij z ognia, przełóż do natłuszczonego naczynia. Jeść na ciepło, albo zaraz po tym, jak ostygnie :P
...I teraz uwagi ode mnie: - "gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia" oznacza jakieś 20 minut gotowania i ciągłego mieszania tej masy... trzeba mieszać dopóki nie wygotuje się mleko i woda. Strasznie to nudne, ale nic na to nie poradzę :P - jak robiłam pierwszy raz to nie miałam kardamonu, no nie wiem, wszystkim smakowało ;) - jeśli nie macie orzechów nerkowca, to mam na pewno jedną ważną radę - nie używajcie orzechów laskowych, potem cała chałwa pachnie właściwie tylko orzechami i głównie orzechami smakuje.
|